Tři pohledy na Singles+ aneb Jak si může Bůh použít nejen COVID -19 pro svoje dílo

Tři pohledy na Singles+ aneb Jak si může Bůh použít nejen COVID -19 pro svoje dílo

V roce 2014 položil Bůh na srdce nezadané třem manželským párům (kazatelům). Dva kazatelé s manželkami z AC začali pořádat 2x ročně pobyty pro nezadané. Jeden kazatel s manželkou z CB začali pořádat jednodenní setkání pro singles. Obě služby fungovaly nezávisle na sobě a možná o sobě vzájemně ani nevěděly. V roce 2016 dostala tuto skupinu lidí na srdce KMS a uspořádala první konferenci „Nežít v čekárně“ ve spolupráci s CB. Konference by se dalo říct byla následkem jiné konference z roku 2009, která byla asi úplně první církevní počin v ČR, a kterou tenkrát uspořádala ČEA, ale po které následovala pauza než se začaly akce pro nezadané konat.

V roce 2016 jsem poprvé jela na pobyt kam mě pozvali pořadatelé s tím, že to není seznamka. Bez této poznámky a bez domluvy ještě s pár lidmi, se kterými jsem se seznámila na jedné letní akci, bych se neodvážila jet. První můj pobyt, kde jsem získala báječnou kamarádku, se kterou jsme si hned skvěle porozuměly. Na její popud jsme udělaly na pobytu rychlý průzkum, kdo má zájem o další setkávání se sbíráním kontaktů a ještě ten rok jsme udělaly dva výlety pro nezadané– přece se nebudeme scházet jen 2x za rok. Výlety pokračovaly i v následujících letech.

Postupně jsem se seznámila s organizátory jak z AC tak z CB a začala jim vypomáhat. Díky tomu jsem mohla korigovat termíny, aby se vzájemně nekryly a všechny tři služby se tím doplňovaly. A za pár let (někde kolem roku 2021) se podařilo všechny tyto služby oficiálně propojit pod jednu hlavičku – „Singles+“. (LM)

STŘIH

V roce 2018 jsem poprvé jela na pobyt pro nezadané. Nebyla to pro mě moc dobrá zkušenost, a tak jsem se ostatním akcím tohoto typu úspěšně vyhýbala. Tenkrát jsem se setkala s D. Byly jsme spolu s dalšími ženami na pokoji. Docela jsme si povídaly, seděly jsme spolu u jídla. Ale to bylo všechno. Tehdy jsme se viděly poprvé a naposled. A ano, obligátně jsme se „spřátelily“ na facebooku a vyměnily si telefonní čísla. Brzy se dozvíte, že to bylo všechno pevně v Božích rukách, protože tyto dvě věci byly opravdu důležité.

V roce 2019 jsem si dodala odvahy a jela jsem na pobyt znova, i když jsem se zařekla, že toto už nikdy, tak jsem najednou chtěla jet. D tam nebyla. Pobyt byl pěkný, nálada panovala dobrá, potkala jsem tam pár prima lidí. Líbilo se mi tam o hodně víc, než minule. Ale přišlo mi, že je tam málo účastníků. Domů jsem jela povzbuzená. Hlavou mi ale vrtala stále jedna věc. Přemýšlela jsem nad tím, že o Singles+ akcích nikdo moc neví, že je to jen pro malou skupinku lidí, nikde žádná propagace atd. Tenkrát jsem se modlila, aby mě Pán Bůh použil, jak on uzná za vhodné, že jsem v této oblasti k dispozici… Jen jsem nevěděla, jak na to. Ale On už to dávno věděl.

A následoval COVID-19. Nic, prázdno, nula. Zavření doma, obavy, samota… A jednou takhle večer mi přistála v messengeru zpráva od D., kterou jsem před tím viděla 1x na pobytu. Prý jestli se nechci potkat on-line, popovídat. No, proč ne, stejně nemám nic jiného na práci… Jenže se z toho vyklubal plán, jak nakopnout singles k setkávání on-line. A já jsem v něm najednou byla ani nevím jak. A z tohoto jediného setkání s D. (kterou jsem předtím viděla 1x v životě) a dalšími čtyřmi úplně neznámými lidmi se postupem času vytvořil tým o dvanácti členech, který se začal pravidelně scházet, plánovat akce a přemýšlet, co ještě udělat pro nezadané. Máme vlastní web, logo, rozšířili jsme nabídku aktivit o cyklovýlety, lyže, on-line setkávání, propagujeme se na festivalech, komunikujeme napříč církvemi a na naše pobyty jezdí ne 40, ale 70 lidí! (OK)

STŘIH

JAK VZNIKL TÝM PRO SINGLES? Možná si někteří z vás kladou otázku, kdo stojí za všemi těmi akcemi, které máme v nabídce a za kterými je také mnoho práce. Všichni z nás máme svoje zaměstnání a scházíme se 1x měsíčně online, protože pocházíme z různých míst naší republiky a tohle je nejlepší způsob, jak se sejít. V období pandemie byli všichni zavření doma a mnozí z nás i z domu pracovali. V té době už existoval úzký tým lidí, který se snažil zaplnit mezeru pro lidi, kteří už nepatří do řad mládežníků, ale ještě nevstoupili do manželství. Lidí v tomto období “singles” je hodně, a to nejen v církvi. Má to spousty důvodů, proč to tak je, ale to je zase na jiný článek. Tým byl malý a lidé v něm mají své rodiny, zaměstnání a jsou dostatečně vytížení ve svých sborech, přesto byla snaha a hlavně srdce pro lidi něco udělat a povzbudit je. 

Období pandemie u mě osobně způsobilo, jako účastnice těchto akcí, hledání jak, tuto službu vylepšit a jak ji více propagovat ve sborech. Čas hledání skončil a Bůh mi položil na srdce některé mimořádně schopné účastnice akcí. Oslovila jsem je pandemickým online způsobem a byly připravené, měly na srdci to stejné jako já. Vznikl plán jak se spojit s úzkým pracovním týmem a podpořit je v práci a v plánování akcí a to se stalo. Pro nás samotné i pro úzký tým je to velké svědectví o Božím díle v každém z nás, ale i v církvi. Mimochodem tyto skutečnosti si často připomínáme. Kéž je pro vás ostatní toto svědectví inspirací, že Bůh koná a může konat veliké divy v pravý čas a svým geniálním způsobem. (DP)

STŘIH

A co bylo a bude dál? Tým se průběžně proměňoval jak ve velikosti tak ve složení jak jste mohli číst výše. Někdo přišel, jiný odešel. V roce 2023 jsme začali řešit v týmu, jak fungovat efektivněji, aby služba mohla nadále růst a v prosinci se poprvé sešel užší tým. Zúžení by se mohlo zdát jako krok zpátky, ale opak je pravdou. Užší tým začal pracovat na rozdělení kompetencí s tím, že každý z týmu začal ve své oblasti hledat obdarované spolupracovníky. Díky tomu se naopak tým do budoucna bude rozšiřovat o další služebníky, kteří budou fungovat v tzv. podtýmech a budou schopni zastat mnohem více práce. Změna fungování a struktury samozřejmě není snadný proces a kdo ví, jestli za pár let neprojdeme další restrukturalizací díky dalšímu vývoji služby. Dokud jsme v Božích rukách, tak se ale není čeho bát a můžeme do budoucna vyhlížet s nadějí a očekáváním, jaké další zázraky pro nás má Hospodin připravené. (LM)

Zpracoval kolektiv autorů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *