Nevyžádané rady a otázky pro singles…

Nevyžádané rady a otázky pro singles…

Část pro zadané:

Už se vám to určitě stalo. Jdete s dobrými úmysly a snažíte se utěšit nás nezadané slovy naděje a povzbuzení. Ale v 99% případů to skončí špatně! Dobré úmysly se totiž ne vždy promítnou do dobré komunikace…

Takže pro vás „zadané“, kteří tohle čtete, až budete někdy zase mluvit s někým, kdo „letí momentálně životem sólo“, pamatujte na to, aby se těchto pár věcí do společné komunikace nedostalo. Prosím vás, následující rady a fráze raději vynechejte:

„Jsi vdaná za Ježíše“

Já se docela divím, že tuhle větu někdo opravdu řekne. Je to totiž fráze, která způsobuje svobodným ženám (případně mužům) velké škody. Problém s touto myšlenkou je, že zanechává nezadané se spoustou viny, kterou nikdy neměli cítit. Když jsou svobodní požádáni, aby byli v pořádku s tím, že jsou „vdané za Ježíše“, přiměje je to vnímat touhu po manželství jako znamení, že s Ježíšem nejsou v pořádku. Díky tomu se cítí nesvatí a nespravedliví. Nutí je to zpochybňovat svou víru a spiritualitu.

Touha být vdaná/ženatý za někoho (jiného než Ježíše) z vás nečiní nesvaté! Bůh vložil právě tyto touhy do našich srdcí. Byli jsme stvořeni ke vztahům. Spíše než hrát hru na obviňování, sám Bůh připomněl člověku, že není dobré, aby byl sám, a vytvořil mu manželku. 

Touha po manželství není znamením, že Ježíš nestačí; je to znamení, že jsme byli stvořeni vztahovým Bohem, který do nás vložil tyto touhy. 

„Svoboda je dar“

Osobně, tuto větu slyším opravdu nerada. Přes všechny ty problémy, které přichází se svobodou, je občas opravdu těžké vnímat ji jako požehnání, natož jako dar! Svoboda může být „dar“, ale podle Písma také manželství! Je mezi námi tolik lidí, kteří se bojí, že dostanou „dar“ svobodného stavu bez jejich souhlasu. Jistě, čas svobody může být opravdu zvláštním časem neomezeného soustředění se na službu Bohu a druhým – ale pokud jde o trvale svobodný život – věřím, že je to zvláštní povolání, které se člověk rozhodne přijmout jako přímé vedení Duchem Svatým. Spíše než tlačit tento obávaný „dar“ na nezadané, musíme je vyzvat, aby hledali Boží vůli pro svůj život a pomohli jim slyšet Jeho hlas. Musíme je zahrnout do svých modliteb, aby měli moudrost, rozlišovací schopnost a rozvahu, když se budou snažit žít život, ke kterému byli povoláni.

„Potkáte svého manžela/ku, jakmile přestanete hledat.“

Pokud by tato věta byla pravdivá, pravděpodobně by spousta lidí byla do svých 80 let svobodná. Když jste single, pravdou je, že je hledání lásky tématem, které vám vždy nějakým způsobem vrtá hlavou. Jde však o to, že na tom není nic špatného.

Odpovědí není přestat hledat lásku, ale místo toho hledat lásku a další. Spíše než se snažit, aby nezadaní zapomněli na svou svobodu, musíme je vyzvat, aby to měli na paměti – ale nedovolit, aby to způsobilo, že ztratí ze zřetele všechno ostatní. Můžete pokračovat v hledání partnera, ale nakonec byste měli hledat to a mnohem více. Život je plný smyslu, vášně, cílů a snů – a nalezení partnera je jen jednou částí neuvěřitelného příběhu, který vás Bůh povolal žít. Snažte se na to všechno upřít oči a nebudete litovat.

Myslím, že je čas změnit způsob, jakým povzbuzujete svobodné bratry a sestry.

Spíše než spouštět v jejich životech pocit viny, osamělosti a pochybností – zahrňte je podporou, povzbuzením a modlitbou. Spíše než jim říkat, že Ježíše dost nemilují, snažte se je milovat tím nejlepším způsobem, jak umíte.

Část pro singles:

Lidé občas řeknou pěknou hloupost, ale ve většině případů tím nemyslí vůbec nic zlého. Pokud naráží na to, že jsi stále svobodný/á, tak se tě většinou snaží povzbudit. Ale protože to nemají dobře promyšlené, často se dostanou do úzkých, a je z toho trapas.

A jelikož už ty obehrané otázky známe, můžeme k nim přistupovat také trošku s humorem a s milostí pro ty, kteří nám je pokládají… Samozřejmě záleží, v jakém období single života se nacházíme. Je těžké odpovídat vesele, pokud jsi zrovna ve fázi, kdy tě bolí, že nejsi ve vztahu. Ale pokud si zrovna svůj single stav užíváš, můžeš netaktní rady a otázky snadno setřást.

Pár příkladů:

Není ti smutno?

Někdy si naše okolí myslí, že být single znamená sedět stále doma a utápět se v samotě. Vůbec je nenapadne, že být sám může být vědomá volba. Co si počít s takovou otázkou? Někdy stačí vyjmenovat pár aktivit, které děláš, aby si dotyčný uvědomil, že single lidé jsou často více vytížení, než zadaní.

Hledáš pořádně? Měl/a bys zkusit internetovou seznamku!

Lidé okolo vás absolutně netuší, co všechno pro seznámení děláte. A protože nikdy neviděli internetovou seznamku, nemají představu, jak složité toto on-line prostředí je. Není třeba jim vysvětlovat, že už jsi toho zkoušel více než dost. A že je to někdy ubíjející. Stačí odvětit, že to stále zkoušíš, snažíš se a nevzdáváš se. Pokud to tak tedy je…A jestli jsi vtipálek, můžeš zkusit odvětit: “Právě mi vypršela 30denní zkušební verze…“

Jak to, že holka/kluk jako ty nikoho nemá?

Řekneš si, no to bych taky rád/a věděl/a! Někteří lidé ti chtějí touto nejapnou otázkou zvednout sebevědomí, jenže tento efekt to prostě a jednoduše nemá. Pokud bys chtěl/a odpovědět upřímně, znamenalo by to otevřít svoje nitro. A to nikdo z nás v takové situaci prostě nechce… Takže nezbývá než to převést do humoru: 

„Nechápu, že ještě nejsi vdaná.“

„ No to víš, spoustu lidí odradí moje šílená sbírka nehtů z nohou!“ (příklad z knihy Čekárny a jízdní kola od Taryn Rose)

Mám skvělého kamaráda, nechceš se s ním seznámit?

Tví přátelé to myslí dobře a v některých případech se takové seznamování může povést. Jen pro ilustraci, mám kamarádku, která takovou nabídku dlouho odmítala. Nakonec ale na schůzku šla a dnes je (za toho prima kamaráda své kamarádky) šťastně vdaná a má tři syny.

Naši přátelé ale také často nechápou, že jejich vkus se nemusí shodovat s tím tvým. Tady záleží na nastavení každého z nás, jestli nabídku přijmeme nebo slušně odmítneme.

A kde je ten tvůj?

To kdybych věděl/a, tak jsem dávno s ním/s ní, pomyslíš si. Co na to odpovědět? Zatím nevím, ale až ho/ji potkám, tak to určitě všem povím. (příklad z knihy Čekárny a jízdní kola od Taryn Rose)

A variace na totéž: „Nemůžu se dočkat, až uvidím osobu, kterou pro tebe Bůh má!“ Jo, to já taky, tak se budeme těšit spolu!

Přijde to, až to budeš nejméně čekat!

Toto je zapeklitá rada, na kterou není moc co říct. Ono totiž dávno neplatí: „sedávej panenko v koutě, budeš-li hodná, najdou tě“. Nicnedělání většinou k velkým věcem nevede. Navíc, jak mohu očekávat méně, když se každým dnem mého dosavadního života blížím k setkání se svým budoucím životním partnerem? Pokud to tedy je Boží vůle…

Jsi tak samostatná!

No výborně, co mi také zbývá, že? Když se něco pokazí, musí se to spravit. Někdy stačí vyšroubovat prasklou žárovku, jindy musí přijet instalatér, aby opravil záchod. Žádná věda…

Máš ještě spoustu času, jsi ještě mladý/á.

Tohle je rada, která mi trošku leze na nervy, protože nebere absolutně ohled na moji situaci, emoce… A přitom bolest ani osamělost nejsou věkem ohraničené… Co na takovou radu můžete vtipně odpovědět? „Ano, říká se, že život začíná ve čtyřiceti.“ (příklad z knihy Čekárny a jízdní kola od Taryn Rose)

A na závěr jsem na internetu posbírala vtipné komentáře a myšlenkové pochody na otravné fráze o vztazích (trapná otázka a za pomlčkou je to, co si v tu chvíli myslí svobodní). I když to může být někdy bolestivé, zkuste se nad tím pousmát… A vzchopte se, protože trapných konverzací není nikdy dost!

„Bůh jen čeká, až ti dá někoho opravdu výjimečného.“ – Jako by to nebyli všichni kolem, kteří se už oženili/vdaly.

„Bůh neříká ne, říká ne právě teď.“ – Ano, to vidím. Díky moc.

„Ježíš stačí.“ – No, teď se cítím hrozně a svobodně. Vážím si toho!

„Musíš se více soustředit na Boha.“ – A ty se musíš více soustředit na to, abys neříkal tyhle stokrát omílané věci.

„Modlil ses za to?“ – Jen každý okamžik každého dne mého života až doteď. A co ty?

„Svoboda je dar!“ – V tom případě bych chtěl mluvit se zákaznickým servisem, protože ji chci reklamovat.

„Jsi příliš vybíravý.“ – Aha, takže chtít někoho opačného pohlaví se všemi zuby na svém místě je příliš mnoho?

„Na jaře dostaneš prsten!“ – Můj milostný život zřejmě zamrzl, protože jsem uvízla v polárním víru.

„Bůh ho/ji přivede ve správný čas.“ – Na rozdíl od špatného času? Nebo KDYKOLI?

„Co jsi udělal, že ses dostal až sem?“ – No, vlastně skoro nic. Jen on-line seznamky, rande naslepo, pobyty a výlety se singles, studium Bible na skupinkách a malý náhodně umístěný inzerát v novinách… 

„Proč jsi stále svobodný?“ – Proč se mnou pořád mluvíš? 

„Tvůj budoucí partner se jen tak neobjeví u tvých dveří!“ nebo ještě lépe „Přestaň hledat a on/ona se objeví!“ – Počkej… tak bych měl hledat, nebo se objeví u mých dveří? Co to je, lidi? Ať tak či onak… tohle vůbec nepomáhá. 

A pokud jste dočetli až sem, tak doufám, že máte úsměv na rtu. Některé situace se nedají brát jinak než s humorem.

PS: Pokud máte nějaký humorný zážitek na výše uvedená témata, neváhejte se s ním anonymně podělit na info@singlesplus.cz. Třeba tím pomůžete někoho povzbudit nebo jen pobavit a rozesmát…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *